Istentisztelet

Isten hozott gyülekezetünk központi alkalmán: az istentiszteleten!

 

Mi az istentisztelet? Mi történik igazán?

Az istentisztelet közösségünk központi alkalma, a személyek és csoportok ünnepi találkozója Istennel és egymással.

Jézus ígérte tanítványainak: „Ha ketten-hárman összegyűltök a nevemben, én ott vagyok közöttetek.” Isten bibliai szakaszok felolvasásán és a prédikáción keresztül szólít meg minket, mi pedig énekekkel, és imádságokkal válaszolunk Neki – mindez a tisztelet és hódolat légkörében.

Az istentisztelet tulajdonképpen párbeszéd Isten és köztünk. Köszöntéssel, hirdetéssel kezdünk – közösségi életünk közérdekű eseményeit osztjuk meg. Utána énekes dicsőítéssel szólítjuk meg Istent. A bibliai szakasz felolvasása és magyarázata lelkészeink faladata. Mindezt népes munkatársi csapat
segíti: hangosítók, vetítők, zenészek, fogadó csoport… Az alkalommal párhuzamosan gyermekek számára is vannak korosztályos csoportok, róluk a hitoktatóink gondoskodnak – így együtt jöhet a család apraja-nagyja.

Minden hónap 1. vasárnapján úrvacsorás, utolsón pedig imaszolgálatos istentiszteleteink vannak. Keresztelés a közben levő vasárnapokon történhet.

 

Miről szól a prédikáció?

A prédikációk a bibliai történetekről és tanításokról szólnak, bennük Istenről és rólunk emberekről. A központi üzenet Jézus Krisztus személyéről és megváltói munkájáról szól. De szó esik az élet sokféle dolgáról: szeretetről, haragról, munkáról, családról, gyereknevelésről, becsületről és bűnről, lelki és kapcsolati problémákról, halálról és szenvedésről, megbocsátásról, az élet értelméről, igazságról, hitről, csodákról, az örök életről, kísértésről, küzdelemről – mindezekről a mai kor nyelvén, azzal a céllal, hogy a hallottakat hasznosíthassuk, és beépíthessük az életünkbe.

 

Kik jöhetnek? Baj, ha nem vagyok hívő, vagy nem református felekezetű vagyok?

Az alkalom nem zártkörű – bárki jöhet, aki kíváncsi Isten személyére, és szavára nyitott. Nem kritérium az egyháztagság, a felekezethez tartozás, sőt még a hit sem. Egy kritérium van: egymás és Isten tisztelete.

 

Hogy viselkedjek? Mik a szokások?

Az alkalom előtt és után lehet beszélgetni, ismerkedni, hitmélyítő könyveket vásárolni. Az alkalom alatt csak figyeljünk, és kövessük a liturgia eseményeit, amit a lelkész és munkatársai mondanak.

 

Kell adakoznom?

Az adakozás önkéntes. Látogatóinktól nem várunk semmilyen anyagi áldozatot. A gyülekezet anyagi terheit (munkatársak fizetése, rezsik, missziói költségek) az elkötelezett tagság hordozza.

 

Ha kérdéseim vannak, feltehetem őket?

Maga az istentisztelet kevéssé alkalmas az interakcióra/párbeszédre, de érdemes jegyzetelni, felírni a kérdéseinket, amit az alkalom után feltehetünk a prédikátornak, vagy a hitben nálunk érettebb gyülekezeti tagoknak. Ezen kívül a kérdések és párbeszéd helyei a kiscsoportok is, amikből válogathat az érdeklődő.

 

Mikor van az istentisztelet?

Vasárnap délelőtt 10-től 11-ig tart az istentisztelet, az alkalmakat az úrvacsora, keresztelő, vagy imaszolgálat 20-30 perccel meghosszabbíthatja.

vissza az elejére

Ige a négyzeten

Ha szeretsz játszani, taktikázni nem félsz a kérdésektől, feladatoktól, akkor ez neked szól.

Megnézem >

Elmélyülő

Heti igei gondolatok minden szerdán - minden léleknek!

Megnézem >

Eseménynaptár

Összes esemény >

Tábori Regisztráció

2024. június 21-26.
Gyülekezeti tábor

Tábori tájékoztató
itt olvasható >

A táborban való részvétel regisztrációhoz kötött.

Regisztrálok >

Aktuális híreink

Segíthet Nekünk

Figyelmébe Ajánljuk

Online elérhető Biblia

www.abibliamindenkie.hu

Magyarországi Református Egyház weboldala

www.reformatus.hu

Dunamelléki Református Egyházkerület weboldala

www.parokia.hu