Csendesnap

„Neki növekednie kell, nekem pedig kisebbé lennem.” (Jn 3,30)

Fenti, Keresztelő Jánostól származó igevers a mottója a hitmélyítő csendesnapjainknak. Mert Isten folyamatos növekedést tervezett el a számunkra. Akkor is, ha ezt nem látjuk, akkor is, amikor inkább lefelé tartónak látjuk az életünket, akkor is, ha éppen veszteségeink vannak, akkor is, amikor aggodalommal tekintünk az előttünk álló időszakra.

Az Ő terve számunkra egy sikertörténet. Mert a terve az, hogy a végén Nála, az Ő karjaiban kössünk ki, és örökre vele legyünk.

És az ide vezető úton, bár az sokszor nehézségekkel teli, rengeteg ajándék van elrejtve. Ha rá figyelünk, ha kapcsolatban vagyunk vele, akkor bizony ezek az ajándékok fellelhetőek lesznek számunkra.

Mert Ő azt akarja, hogy a felé vezető úton is az örömünk teljes legyen (Jn 15,11b).

Most, amikor ezek a sorok megjelennek, már szeptember első napjait írjuk, és a gyülekezet hazatér a nyári szabadságokból, lassan megtelnek a templom sorai, és örülünk az újratalálkozásoknak. S remélem, velem együtt várjátok a különböző gyülekezeti alkalmakat, így a gyülekezeti csendesnapot is!

A napot, amikor minőségi időt tölthetünk Istennel, és minőségi időt egymással. A napot, amikor Isten a személyes, Neked szóló üzenetét elmondhatja. A napot, amikor elhozhatod Istenhez a gondjaidat, a kérdéseidet, a fájdalmaidat. A napot, amikor mindezt Isten lábainál hagyhatod, és a terhektől szabadon indulhatsz tovább.

Az idei csendesnapunk témája a hála lesz. Növekedés a hála területén.

Nem beszéltünk össze a nyári tábor szervezőivel, ahol szintén ez volt az alkalmak középpontjában. Sőt, már egy-két éve mocorog bennünk, szervezőkben ez a téma, de ott volt a Covid, és nem voltunk elég bátrak, hogy azokban az időkben a hálát tűzzük a nap témájának.

Azóta rájöttem, nem is lesz alkalmas idő, amikor mindenki úgy érzi, hogy most a hála területén szeretne növekedni, mert olyan sok mindenért hálás, de egyben nincs is alkalmasabb idő, mint épp most, hogy növekedjünk a hálaadás terültén. Mert mindig lehet félig üres a pohár, de mindig dönthetünk úgy is, hogy bizony félig tele van az a pohár, amiért hálás akarok lenni.

Mert a hálára nem Istennek, hanem nekem van szükségem, hogy a látásmódomat megváltoztassam.

Mert amikor hálás vagyok Istennek, akkor arra is rá kell csodálkoznom, hogy nekem milyen hatalmas Istenem van, aki nem von meg tőlem semmit, amire csak szükségem van, ami a javamat szolgálja. Amikor megélem a megajándékozottságomat, akkor nemcsak a megtörtént eseményért lehetek hálás, hanem előre hálás lehetek azért, hogy amint a múltban megajándékozott, ahogyan a múltban megoldotta gondjaimat, amint a múltban megszabadított, úgy fog tenni a jövőmben is. Mert „Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz.” (Zsid 13,8)

Akivel van jövőképünk akkor is, ha völgyekben vezet az utunk, mert Ő a völgyekben is ott van, velünk van. Amikor gyakorolom a hálás lelkületet, akkor mintha hályog esne le a szememről, látom Őt, a cselekvő, a hordozó, a megbocsájtó, az ajándékozó (és még sorolhatnám) Atyát.

És megváltozik a lelkületem. Ha én ilyen értékes vagyok neki, akkor bármi történhet, mert vele vagyok, és ketten együtt mi vagyunk többen, ketten együtt legyőzhetetlenek vagyunk.

Így hívogatlak benneteket a 2022. október 22. szombatra tervezett csendesnapunkra, hogy engedjük Istennek, hogy tanítson minket a hálaadásra.

Hívogassatok másokat is!

Az alkalom 9:30-kor kezdődik a templomban.

Az igehirdetőnk Mike Sámuel lesz.

Kérlek, hordozzátok imádságban ezt a napot, az igehirdetőt, a szolgálókat, és mindenkit, akinek itt kell lennie ezen az alkalmon, hogy el tudjon, el akarjon jönni, és végül meg is érkezzen.

Figyeljétek a hirdetéseket, amelyekben majd a csendesnappal kapcsolatos egyéb információkat is meg fogunk osztani veletek.

A szervezők nevében szeretettel:

Szabóné Szónok Enikő

 

 


 

„..Neki növekednie kell, nékem pedig kisebbednem” (Jn 3,30)

Keresztelő János mondta ezt, de több, mint tíz éve, amikor egy kis szervezőcsapatban megérlelte Isten, hogy szervezzenek gyülekezeti hitmélyítő csendesnapot, és kerestük azt a gondolatot, amely ennek az alkalomnak mottója lehet, ez az ige jött elénk.

Miért csendesnap? Mert Isten minőségi időt szeretne velünk tölteni, és ehhez több kell, mint egy igei alkalom.

Mert ahhoz, hogy Isten megszólaljon, el kell csendesednem.

Mert miközben megélem Istennel való közösségemet, együtt vagyok a gyülekezettel, akikkel a testvéri közösséget is megélem.

Mert jó együtt lenni Istennel, és a testvérekkel.

Mert amikor szervezni kezdtük, akkor a fizikai templomunk már készen állt, és végre nem kellett helyett keresnünk, ahol együtt lehetünk.

Miért növekedés? Mert az az élet jele. Ahol élet van, ott növekedés is van.

Mi a célunk? Hogy aki eljön, ha lehet, ne úgy menjen haza, ahogyan megérkezett. Lépjen egyet előre azon az úton, amin Isten Őt elindította.

Kiket várunk? Ez egy hitmélyítő alkalom, ezért mindenkit várunk, aki szeretne előrébb lépni. Bár gyülekezeti alkalomként szervezzük, de mindenkit szeretettel várunk, aki aznap Istennel és az övéivel szeretne egy napot eltölteni.

Hogy néz ki egy ilyen nap? Vendég igehirdető szolgál köztünk, egyrészt azért, mert a növekedésen belül minden évben van egy központi téma, és ezzel kapcsolatban keresünk igehirdetőt, másrészt a lelkészeink az év 364 napján szolgálnak felénk, ezen a napon mi szeretnénk szolgálni feléjük azzal, hogy egyszerűen csak beüljenek közénk, és töltődjenek.

Dicsőítések, kiscsoportos beszélgetések, vezetett csendesség, imaközösség, imaszolgálat, bizonyságtétel, ezek mind helyet kapnak ezen a napon. És persze a közösen elfogyasztott ebéd is elmaradhatatlan része a napnak.

És a gyerekek? Miután gyülekezetünkben nagyon sok kisgyerekes család van, így a csendesnap alatt a gyerekeknek is a koruknak megfelelő alkalommal készülünk, ahol helye van az igének, de a játéknak, és aki igényli a szundikálásnak is. Ovis kortól várjuk őket, a kisebbek és szüleik számára baba-mama szoba áll rendelkezésre.

Milyen gyakran kerül megrendezésre? Ez az alkalom egy évben egyszer van, idén őszre tervezzük.

Szeretettel várunk mindenkit, aki velünk együtt érzi azt, hogy ahhoz, hogy Jézus növekedhessen bennünk, nekünk helyet kell adnunk Neki. Ehhez kisebbé kell válnunk, elengednünk mindent, ami ezt akadályozza. Hogy Jézus növekedjen bennünk, míg mi is elmondhatjuk: élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus (Gal.2:20)

vissza az elejére

Ige a négyzeten

Ha szeretsz játszani, taktikázni nem félsz a kérdésektől, feladatoktól, akkor ez neked szól.

Megnézem >

Elmélyülő

Heti igei gondolatok minden szerdán - minden léleknek!

Megnézem >

Eseménynaptár

Összes esemény >

Tábori Regisztráció

2023. június 23-28.
Gyülekezeti tábor

Tábori tájékoztató
itt olvasható >

A táborban való részvétel regisztrációhoz kötött.

Regisztrálok >

Aktuális híreink

Online Imakérés

Imacsoportunk az Ön kérését is szívesen képviseli Isten előtt.

Imát Szeretnék >

Segíthet Nekünk

Figyelmébe Ajáljuk

Online elérhető Biblia

www.abibliamindenkie.hu

Magyarországi Református Egyház weboldala

www.reformatus.hu

Dunamelléki Református Egyházkerület weboldala

www.parokia.hu