Események betöltése

« Minden Esemény

  • Ez az esemény elmúlt.

Hitmélyítő csendesnap

október 12. - 09:00

Idén a megszokott tavaszi időponttól eltérően a hitmélyítő csendesnapunkat október 12-ére tervezzük. Nyilván sokakban felmerül a kérdés miért változtatunk azon, amit már megszoktunk: azért, mert a korábbi tavaszi időszakban annyi jó és értékes családi és gyülekezeti ünnep, program van, hogy nehéz a választás. Aztán jönnek a visszajelzések, hogy sajnálják, de ezért, vagy azért nem tudtak testvérek az alkalmon részt venni. Úgy gondoltuk, tegyünk egy próbát, és idén legyen ősszel.

Mikor ezeket a sorokat írom, még augusztus vége felé járunk és eszembe jut, hogy nyáron milyen foghíjasak a széksorok az istentiszteleteken. Nyaral a gyülekezet.

Várom a következő vasárnapokat, amikor reménységünk és tapasztalatunk szerint újra megtelik a templom. És remélem velem együtt nagyon sokan vágynak már gyülekezeti alkalmakra. Persze a káposztásmegyeri gyülekezet arról híres, hogy mindig vannak programok, de remélem a csendesnap remek és különleges alkalom lesz arra, hogy megéljük a szabadságról visszatért testvérek közösségét, és a Mennyei Atyával való minőségi idő töltésének áldásait.

Mint minden csendesnapnak, az ideinek is központi témája a növekedés. Növekedés Isten ismeretében. Amely nem jelent mást, mint megismerni Istent, és megtudni azt, hogy mi a terve velem személy szerint. Hogyan tudom még inkább megismerni Istent?

Alkalmainkon gyakran beszélünk olyan témákról, mint hit, megbocsátás, lelki növekedés, úton járás…, és rá kellett jönnöm, hogy nagyon sok elmesélt probléma alapja az, hogy bár szájunkkal valljuk, hogy Isten megváltott gyermekei vagyunk, de nem tudjuk igazán magunkévá tenni, igazán megélni a fiúságot. Szánkkal valljuk, de nem lesz a bensőnkké.

És ha nem lesz a bensőnkké, nem is tart meg. Amit a szánkkal mondunk, azaz, hogy fiak vagyunk, annak kellene az identitásunk alapját adnia, annak kellene az életünk hajójának tőkesúlyát képeznie. Ami megtart, egyenesbe hoz a viharok során is.

Nagyon sok probléma alapja az, hogy nem tudjuk definiálni, kik vagyunk. Megtérésünk előtt megpróbáljuk az identitásunkat a körülöttünk élő emberek rólunk alkotott véleményeiből összegyúrni. És hordozzuk ezt az összegyúrt, a szerencséseknek esetleg több jót tartalmazó, jó, a kevésbé szerencséseknek inkább rossz, de legtöbbször mégis hamis identitást, ami megnyomorítja az életünket.

Aztán Isten megkegyelmez nekünk, megtérhetünk, új identitást kapunk tőle, a fiúságot kapjuk tőle, de mi mégis a régi beidegződések alapján gyűjtögetjük, gyúrogatjuk a régit. Hozzájön most már a hívő testvérek, a lelkészek vélt vagy valós véleménye is rólunk. És ezzel a ballaszttal próbálunk evickélni tovább. Mert a ballaszt az nem tőkesúly, az nem irányban tart, hanem lehúz. A ballaszt holt teher, a tőkesúly a hajó stabil futását biztosítja.

Ki vagy te? Mit gondolsz magadról? Ez a tudás segít a mindennapjaidban, vagy inkább megnyomorít? Kinek lát Téged Isten? Mit gondolsz erről? Tudsz-e magadról úgy gondolkodni, hogy Isten saját keze műve vagy, akiért feláldozta a Fiát, akit lát benned, ha rád néz?

Ha fel akarjuk fedezni az identitásunk szilárd alapját, az Atya szemével kell szemlélnünk magunkat. Azaz, hogy nem mások szemével látom már magam. Nem mások szemüvegén keresztül akarom értelmezni azt, hogy ki vagyok. De, ami még ennél is nehezebb, hogy ne is a magam szemén keresztül értelmezzem önmagamat. Még csak nem is a múltamon vagy a bűneimen keresztül! Nem ezek határoznak meg, nem ezek adják az identitásom alapját! Én nem vagyok egyenlő a sebeimmel, nem vagyok egyenlő a múltammal, sem a bűneimmel.

Akkor ki vagyok?

Megváltott vagyok, örökös vagyok, Isten gyermeke vagyok, értékes vagyok. Ez az identitásom valós, szilárd, megingathatatlan alapja. Jézus Krisztus áldozata az a tény, amelyen keresztül biztosak lehetünk abban, hogy az Atya a gyermekének mond bennünket.

Amint azt Pál az Efezusbeli gyülekezetnek írta, legszebben az ún. egyszerű fordítás adja elő következőképpen:

„Hiszen minket Isten a saját kezével alkotott: arra teremtett bennünket a Krisztus Jézusban, hogy jó dolgokat vigyünk véghez. Ezeket a dolgokat Isten már előre elkészítette, hogy ez legyen az élet útja a számunkra.” (Ef 2,10)

Ahhoz, hogy az Istentől kapott identitásod erősödjön, hogy elmondhasd a fent leírtakat, egyre többet kell Róla megtudnod, és a magadévá tenni. Erre ad lehetőséget a csendesnap. Tehát az idei csendesnapon vissza az alapokhoz! Mert Isten szabadságra hívott el, azt akarja, hogy a tőle kapott identitásod életed hajójának a tőkesúlyát adja, amely segítségével képes vagy a viharokat átvészelni, és a cél felé haladni, nem pedig olyan ballasztot, amely holt teherként a mélybe húz.

Tedd szabaddá ezt az októberi szombatot, hozd magaddal a ballasztodat, tedd le Jézus lábainál, és hagyd is ott! Aztán engedd, hogy Jézus megerősítsen abban, hogy ki vagy te az Ő számára, kinek lát Téged Isten! Hagyd, hogy megerősítsen abban, hogy Isten megváltott gyermeke vagy, és ebben megerősödve, a holt terhektől megszabadulva mehess majd haza!

Tehát naptárba: 2019. október 12. 9.00-tól hitmélyítő csendesnap a templomban!

Isten nekünk szánt üzenetét ezen a napon Marco de Leeuw van Weenen fogja közöttünk hirdetni.

Jöjjünk, és hívogassunk másokat is!

Szabóné Szónok Enikő

Részletek

Dátum:
október 12.
Időpont:
09:00

vissza az elejére

Honlap Karbantartás

Jelenleg a honlap hiányosan funkcionál, azonban hamarosan ellátja rendeltetésszerű működését.

Megértésében bízva, a későbbiekben is visszavárjuk!

Eseménynaptár

Összes esemény >

Tábori Regisztráció

2019. július 31. - augusztus 4
Balatonrendes-Pálköve

Tábori tájékoztató
itt olvasható >

A táborban való részvétel regisztrációhoz kötött.

Regisztrálok >

Aktuális híreink

Online Imakérés

Imacsoportunk az Ön kérését is szívesen képviseli Isten előtt.

Imát Szeretnék >

Segíthet Nekünk

Figyelmébe Ajáljuk

Online elérhető Biblia

www.abibliamindenkie.hu

Magyarországi Református Egyház weboldala

www.reformatus.hu

Dunamelléki Református Egyházkerület weboldala

www.parokia.hu